Bergvärme – Ett alternativ där miljö, komfort och energibesparing står i fokus

Det finns många fördelar med att installera bergvärme istället för andra värmekällor. En bergvärmepump är i jämförelse med andra värmepumpar den som erbjuder störst besparingar på lång sikt. Under de senaste åren har bergvärmepumpar blivit allt mer populärt, vilket inte är konstigt då bergvärme kan spara upp till 80% av värmekostnaderna för ditt hushåll.

Vi vill berätta om de fördelar som bergvärme kan föra med sig men även vad man bör tänka på innan man installerar en bergvärmepump. Har du några fler frågor kring att installera bergvärme till ditt hus så tveka inte att kontakta oss.

Fördelar med bergvärme

Bergvärmen är som mest effektiv under de riktigt kalla dagarna

Bergvärmepumpar erbjuder en behaglig värme i huset året runt. När vintern kommer och minusgraderna sjunker blir bergvärmepumpen som mest effektiv. Detta på grund av solenergin som ligger lagrad i bergen under jorden.

Oberoende av kylan utomhus håller bergvärmen en billig driftkostnad och det blir inte dyrare desto kallare det är utomhus. Detta gör att bergvärmepumpar står ut från mängden då andra värmesystem oftast blir dyrare under de kallare vintermånaderna.

Bor du i ett hus som använder central- eller vattenburen värme så blir bergvärmepump det absolut billigaste alternativet att värma upp huset med. Bergvärmepumpar kan initialt kännas som en stor utgift, men fokuserar man på lång sikt är det ett billigt alternativ. I jämförelse med andra värmekällor kostar bara bergvärme en femtedel av vad de andra alternativen kostar.

Minska elförbrukningen med hjälp av bergvärme

När man införskaffar en bergvärmpump inleds processen med ett hembesök av oss. Under hembesöket undersöker vi vilka förutsättningar som finns för bergvärme i huset. Alla hus är olika vilket gör en besiktning nödvändig för att bestämma vilken typ av pump huset behöver. Då vi lägger stort fokus vid att systemet ska fungera på lång sikt lägger vi även stor vikt på att hitta rätt system till just ditt hus. 

När besiktningen är gjord ges ett prisförslag. Arbetet i helhet tar ungefär 3–4 dagar och inleds med att man borrar ett hål utanför huset. Hålet blir ungefär 100 – 220 meter djup. Djupet beror på effektbehovet. När hålet är borrat kommer våra installatörer och monterar värmepumpen. Ett halvår efter installationen av bergvärmpumpen gör vi alltid en uppföljning för att se så att allt fungerar som det ska.

Bergvärme är en så kallad geoenergi som består av solenergi som är lagrad djupt nere i bergen under marken vi går på. För att vi ska få tillgång till den värmen borrar vi ett djupt hål. En slang som är kopplad till värmepumpen förs ner i hålet och en köldtålig vätska som cirkulerar runt höjer sedan temperaturen i vattnet i värmepumpen. Det är det varma vattnet som förser huset med värme och kranen med varmt vatten.

Innan man kan påbörja en borrning efter bergvärme krävs det att kommunen ger dig tillstånd för detta. Kommunens kontaktcenter kan vägleda dig vart man ska vända sig med en sådan ansökan. Vill du inte göra ansökan själv kan vi hjälpa till med det.

Vanliga saker som en ansökan brukar behöva innehålla är modellbeteckning på värmepumpen, vart hålet kommer att borras, vilka som kommer att borra och utföra arbetet samt information kring huset och tomten.

Det ideala alternativet för villaägare

Då en bergvärmepump endast kräver en liten plats i trädgården för borrhålet så är bergvärme en riktigt prisvärd investering. Bergvärme är i de allra flesta fall det alternativ som på sikt är snällast mot plånboken och det alternativ som är mest effektivt. Du sänker dina värmekostnader med upp till 80% och bergvärmepumpen håller vanligtvis i mellan 20 – 30 år. Denna långa livslängd och låga driftkostnader gör bergvärme till ett hållbart alternativ. När du efter ungefär 20 - 30 år behöver en ny värmepump kan du använda samma hål som borrades för den första värmepumpen.

Värdet på huset stiger även i samband med en installering av en värmepump. Jämför du med andra uppvärmningsalternativ får du med en bergvärmepump ett miljövänligt, underhållsfritt och energisnålt system som du kan använda i flera år framöver.
Bergvärmepump GEO från IVT

Enkel skötsel

Det enda du egentligen behöver sköta när du har en bergvärmepump är att reglera temperaturen i ditt hem till det som behagar. Vi rekommenderar att man med regelbundna mellanrum bokar in servicebesök för värmepumpen för att kontrollera så att fungerar som det ska.

Det finns dock ingen service du själv behöver ansvara över. Vid köp av en värmepump med bergvärme kan man även skriva ett serviceavtal som är löpande under garantitiden.

Det klimatsmarta valet

Bergvärmepumpens långa livstid

Garantitiden på en bergvärmepump är väldigt lång. Samma gäller för kompressorn som installeras samtidigt. Installationen kräver ett hål som borras utanför huset. Hålet har egentligen en obegränsad levnadstid och går att återanvända när man ska byta ut värmepumpen.

Minska elförbrukningen med hjälp av bergvärme

Med bergvärmepumpar kan du spara upp till 80% av elförbrukningen i hemmet. Denna minskade elförbrukning går hand i hand med att bergvärme även är ett miljövänligt alternativ. Värmen som ligger lagrad i bergen kan aldrig ta slut. Det innebär att bergvärmen är ett av de miljövänligaste alternativen.

Att byta ut en gammal bergvärmepump

Varför ska man byta ut sin gamla fungerande värmepump mot en nya? Under tiden du haft din värmepump har marknaden för värmepumpar förändrats och nya värmepumpar har blivit allt mer effektiva. Byter du till en ny värmepump får du inte bara en mer effektiv värmepump när det kommer till att producera värme utan även en värmepump som sparar på elförbrukningen.

Det är alltså värt för både plånboken och miljön att investera i en ny bergvärmepump.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta oss med frågor kring installation av bergvärmepumpar eller för att boka ett hembesök. Vi har ansvarsförsäkring och vår personal är både certifierad och välutbildad, detta för att du ska kunna känna dig trygg med vårt jobb och vår service.

Kommentarer inaktiverade.